top of page
  • eroca5

Economia del Bé Comú

L'economia social posa en valor el paper de les empreses com a motor de canvi cap a un model de gestió empresarial més sostenible en l'àmbit social, ambiental i econòmic.


En aquest sentit, el model de l'Economia del Bé Comú (EBC) situa a les persones en el centre, i proposa una nova manera de mesurar a les empreses basades en la seua aportació al bé comú - "l'objectiu de l'activitat econòmica és la satisfacció de les necessitats humanes"-, justifica Christian Felber, impulsor del model econòmic estés a escala europea i internacional.


L’ EBC considera quatre valors fonamentals basats en la dignitat humana, la solidaritat i la justícia, la sostenibilitat ecològica i la transparència i participació democràtica.


En línia amb els principis de l’EBC, tant la Cooperativa Agrícola Sant Bertomeu d'Atzeneta com el Charter, han iniciat enguany un procés d'integració dels criteris de sostenibilitat en la seua activitat, mesurant la seua aportació al bé comú i avaluant la gestió de totes les seues seccions.





L'elaboració del balanç del bé comú ha permés a l’Entitat analitzar la seua gestió de la cadena de subministrament, la integració de polítiques de proximitat amb proveïdors locals, l'avaluació de les seues finances ètiques, la satisfacció dels seus clients i/o socis o el clima laboral entre altres aspectos, que otorguen una valoració individualitzada per cada ítem.


Els diferents plans de millora sorgits després del procés s'integraran en l'estratègia de la cooperativa i ens permetran avançar en el desenvolupament sostenible.


Alguns d'aqueixos plans passen pel càlcul de la petjada de carboni per a demostrar el seu compromís ambiental i lluitar contra el canvi climàtic, l'elaboració d'un pla de sostenibilitat mediambiental, la creació de nous canals de comunicació i participació amb els seus clients o l'aposta per l'economia local a través de l'elecció de proveïdors de proximitat.


Amb una puntuació final d’aquest balanç sorprenent, 713 sobre 1.000 punts en el cas de la Cooperativa i de 561 en el Charter (una valorització penalitzada per la tipologia de la propia activitat), l’Entitat reforça el seu compromís social i estableix un full de ruta per a garantir una gestió més sostenible basada en les relacions amb els seus proveïdors, els seus clients, els seus empleats/des, els seus socis, l'entorn natural i amb la societat en general.


A més a més i gràcies a la integració d'aquestes polítiques de responsabilitat social corporativa, la cooperativa avança en la consecució de les nostres finalitats cooperativistes i garanteix un desenvolupament local basat en la cooperació, la responsabilitat i la sostenibilitat.


Una vegada més es consolida l’aposta innovadora i capdavantera de l’Entitat d'Atzeneta del Maestrat, ja que és una de les Cooperatives Agroalimentàries pioneres de tota la Comunitat Valenciana en la realització d’aquest balanç i implantar el model de l'Economia del Bé Comú.


Per tal de conéixer un poc més en detall de l'Economia del Bé Comú (EBC)


Article publicat en el Butlletí Informatiu Municipal (BIM) editat per l'Ajuntament d'Atzeneta (Desembre

2020)

67 visualizaciones0 comentarios
bottom of page